top of page

KAVEL KOPEN

Met zelfbouw bepaal je als koper helemaal zelf hoe je huis eruit komt te zien. En vaak betekent dat meer huis voor je geld! Maar aan de koop gaat wel een heel traject vooraf. Zo gaat dat in zijn werk.

 

1: Zit erbovenop!
Steeds vaker geven gemeenten vrije kavels uit waarop je als inwoner een eigen project kunt beginnen. Dat kan ook op een plek zijn die eerst een andere bestemming had, zoals een school of kantoor. Vrije kavels zijn vaak heel gewild. Houd dus het plaatselijke nieuws goed in de gaten om erachter te komen of er stukken grond van bestemming veranderen en of de gemeente plannen heeft voor zelfbouwlocaties.

 

2: Samen of individueel
Je kunt alleen een kavel aankopen, maar ook samen met anderen, dit heet ook wel collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Je vormt dan met een groep kopers een vereniging die de grond aankoopt om er bijvoorbeeld een appartementencomplex op te realiseren. CPO-verenigingen kunnen ook een leegstaand gebouw aankopen om daar woningen in te maken.

 

3: Schrijf je in
Een compleet overzicht van te koop staande kavels in Nederland staat bijvoorbeeld op Kavelsonline.nl of Bouwkavels.nl. Vaak hebben gemeenten een loting of wachtlijst voor koopgrond. Er zijn ook gemeenten die kiezen voor de ‘wie-het-eerst-komt’-constructie, dan moet je er dus snel bij zijn (en, zoals dat in Amsterdam gebeurt, eventueel zelfs een tentenkamp opslaan).

 

4: Een kavel in optie
Is het gelukt en heb je inmiddels een verkoopgesprek gehad met de gemeente of verkopende makelaar? Dan teken je een zogeheten optieovereenkomst. De grond wordt voor je gereserveerd in afwachting van de bouwplannen.

 

5: Eisen op een rijtje
Hoe komt het huis eruit te zien en aan welke eisen moet de nieuwe woning voldoen? Een architect werkt meestal met een programma van eisen. In deze fase kan het daarom handig zijn om alvast  een architect in de arm te nemen die jou kan helpen bij het opstellen van deze eisenlijst. Tevens kan er dan ook meteen gekeken worden aan welke eisen het huis moet voldoen volgens het bestemmingsplan, denk aan hoogtes, breedte, oppervlak, kleur, materiaal, etc

 

6: Van droom naar huis
Een architect maakt het ontwerp en de bouwtekeningen voor de locatie van het toekomstige pand. Op basis van dit ontwerp kan een aannemer ook grofweg een begroting maken. Je droomhuis begint nu steeds concreter te worden!

 

7: Alles meerekenen
De prijs van de grond is bekend, en na de ontwerp- en offertefase weet je ook de globale kosten voor het bouwen van jouw huis. Ga niet alleen uit van de aanneemsom, maar betrek in de begroting ook zaken als constructieberekeningen, de aanleg van nutsvoorzieningen, tuin en bestrating. Zo kan een bank beter berekenen of een hypotheek voor dit bedrag haalbaar is.

 

8: Vergunningen aanvragen
Staat alles op papier? Dan moet de gemeente jouw bouwplannen nog goedkeuren en de benodigde vergunningen verlenen. Lukt dat niet, dan moet de architect weer terug naar de tekentafel.

 

9: Eindelijk kopen
Als je bouwplannen zijn goedgekeurd en de financiering rond is, kun je (eindelijk) je uitgekozen kavel kopen en kan de bouw beginnen. Gefeliciteerd!

Ook interesse in zelfbouw op een kavel, en vorm geven aan jou eigen droomhuis?

Neem dan vandaag nog contact met ons op..!!

villa-architect
villa-architect
villa-architect
villa-architect
bottom of page